קרע במניסקוס וכאבי ברכיים – אילו תרופות הרגעה קיימות?
מה חדש ברחובות
הברך היא אחד המפרקים המורכבים בגוף האדם ולכן היא יכולה להיות חשופה לבעיות ופציעות שונות כולל קרע במיניסקוס. אמנם מדובר בפציעה שכיחה יחסית כשהיא פוגעת בסחוס של מפרק הברך ולהוביל לכאבים משמעותיים ואי נוחות אך אין זה אומר שיש לחיות עם הכאב ולהשלים איתו
הבנת מהות הפציעה מהותית להתמודדות איתה כאשר ניהול הזמן חשוב גם כן וככל שמגיעים לבדיקה מוקדם יותר כך אפשר לקבוע פרוטוקול טיפולי מתאים. במאמר זה חשוב לנו לספק מידע על אפשרויות ההרגעה הזמינות וזאת כדי להקל על כאבי קרע במיניסקוס וכאבי ברכיים. לצד הבאת המידע חשוב מאד לזכור לפנות לגורם מומחה בכל שאלה ולבצע בדיקות ככל שנדרש.
קרע במניסקוס גורם לפגיעה באורח החיים
המשמעות של קרע במניסקוס היא יותר מאשר פגיעה. מדובר על פציעה אשר גורמת לאי נוחות ושיכולה להגביל את יכולת התנועה ולכן להשפיע ברמה היום יומית מבחינת הניידות וההתמודדות עם הכאב. ניהול וטיפול נכונים חיוניים לריפוי ולמניעת נזק מתמשך למפרק הברך. לצד הרגעת האזור חשוב מאד להבין כיצד האזור יכול להחלים ולבצע פעולות כדי לחזור לשגרה בהדרגה ותחת פיקוח.
מניסקוס קרוע כרוך בנזק של קריעת הסחוס שתפקידו הוא לספוג את הזעזועים במקום הברך. הפגיעה כולה להתרחש בשל פציעת ספורט, תאונה וגם בשל בלאי הקשור בגיל ושאינו קשור לפעולה ספציפית. התסמינים לקרע יכללו בדרך כלל כאב, נפחו, נוקשות של האזור ומגבלה של טווח התנועה בברך. בכל מקרה שמופיעים תסמינים אלו יש לפנות לרופא מומחה ולקבוע יחד את הפרוטוקול הטיפולי.
אפשרויות הרגעה זמניים לכאב
כאב יכול לא רק להתבטא באי נוחות אלא גם בקושי לתפקד ולהוביל למצבי לחץ. לכן ברור שיש מקום לחפש את פתרונות ההרגעה כשהאפשרות הראשונה היא משככי כאבים ללא מרשם. תרופות נוגדות דלקת שאינן מכילות סטרואידים (NSAIDs) ומכילות איבופרופן ונפרוקסן יכולות לעזור להפחתת הכאב ואף להשפיע על הנפיחות. אלו תרופות שאינן דורשות ביקור רופא אך יתכן שאלו יומלצו גם לאחר ביקור במרפאה.
במקרים חמורים יתכן שיהיה צורך בהקלה גבוהה יותר ואז הרופא יכול לרשום מרשם לתרופה אשר כן מכילה סטרואידים. אפשרות נוספת שיכולה לעמוד לרשות הרופא היא זריקת קורטיקוסטרואידים אשר יעילה במקרה של דלקת ובמקרה של כאב משמעותי. הזריקה ניתנת ישירות לתוך מפרק הברך והיא יכולה לספק הקלה באופן מהיר כשלאחר מכן רצוי לבצע פעולות להחזרת התפקוד של האזור.
תמונה: Canva
החלמה וחזרה לשגרה
דרך להרגיע את האזור הכואב היא רגיעה ושימוש בקומפרסים קרים. אפשר לשלב את אלו עם תרופות שונות או בלעדיהם כאשר קומפרסורים קרים הם אמצעי טבעי לחלוטין שיכול לסייע בניהול הכאב ובתהליך ההחלמה. עוד חשוב מאד הוא לעבור טיפולי פיזיותרפיה וזאת בהתאם לפגיעה ולהתאוששות ממנה. הרופא יוכל להמליץ על הטיפול כאשר הוא יכול להיות בשלבים שונים של ההתמודדות עם המצב וזאת בהתאם למטופל.
הפיזיותרפיה עוזרת להחזיר את טווח התנועה, להתמודדות עם הכאב ובחזרה בטוחה לשגרה. התרגילים השונים יקבעו בהתאם לסוג הפגיעה, למצב הנוכחי של המטופל ובהתאם למטרות שיוגדרו בתחילת הדרך. בכל מקרה יש להתייעץ עם איש מקצוע אשר יוכל לספק אבחנה מדויקת למצב, שימליץ על אפשרויות ההרגעה הטובות ביותר וידריך באופן אישי כיצד לחזור לשגרה.
הצורך בניתוח לטיפול במניסקוס קרוע
על אף שלרפואה יש את היכולת לבצע ניתוחים, רוב הרופאים לא ימהרו לגשת לתהליך התערבותי אלא אם הם יראו שזהו הפתרון הטוב והנכון ביותר למטופל. במקרים מסוימים יתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית לצורך תיקון או הסרה של החלק הפגוע של המיניסקוס. ניתוח נחשב לטיפול שישמש כשטיפולים שמרניים אחרים לא מספקים הקלה מספקת או במקרים של קרעים חמורים.
לאחר ניתוח מניסקוס יש צורך בטיפול בכאב כשהרופא ינחה באילו תרופות להשתמש וכן בהליך שיקום כולל פיזיותרפיה. ד״ר לי יערי, אורתופד מומחה, מבצע אבחון, טיפול ומלווה פגיעות ספורט ובעיות במניסקוס קרוע.