מכוורת משק לין: דבש ישראלי ומארזי חג מלאים בטעם
מה חדש ברחובות
מכוורת משק לין קיימת ופעילה כבר מעל חמישים שנה. בחנות המפעל הנוסטלגית שלהם בכפר ביל''ו, מוכרים דבש ומוצריו וגם מארזי חג ומתנות אכילות, הכל תוצרת כחול-לבן שכל אחד ישמח לקבל. להגיע מהר לפני שייגמר!
מאוד שמחתי לעשות כתבה על מכוורת, ועוד כל-כך ותיקה כמו זו שבכפר ביל"ו, המעוררת נוסטלגיה לזמנים בהם אנשי טבע וחקלאות התמסרו לרעיון, לאידיאולוגיה, ולא זנחו אותה גם בתקופות קשות. בין המקצועות הללו - מקצוע הדבוראי. מגדל דבורים וגם דואג להן כמו לילדים שלו - שימשיכו להתקיים בעולמנו.
חנות המפעל בכפר ביל"ו של מכוורת משק לין, היא פיסת ארץ ישראל יפה, כפרית וצנועה, ממש כמו המרואיינת המקסימה שלי, זן ארצישראלי נדיר ורעייתו של הדבוראי יובל לין, בנם של אוריאל ותמר לין, שהיום ממשיכים את חזון גידול הדבורים.
שחר, האם נכון הוא שהדבש הוא כבר חומר גלם קבוע במטבח הישראלי?
שחר לין: "ישראל ידועה כ'ארץ זבת חלב ודבש', יותר ויותר משתמשים בדבש ולא רק בראש השנה. בשנים האחרונות כל הקולינריה התפתחה, אנשים עוקבים אחרי שפים. גל הבריאות לא פוסח על הדבש כמרכיב בשייקים, ברטבים ומשתמשים בו להמתקה במקום בסוכר, כי הוא חומר טבעי ונחשב ליותר בריא ".
האם הישראלים מבדילים בין דבש לדבש?
" יש אוכלוסיה רחבה שמתענינת בדבורים ומחפשת את הדבש האיכותי והמיוחד. המגזר הרוסי לדוגמה יש הרבה מאוד ידע על דבורים ודבש לא רק בהקשר הקולינרי, אלא גם כמרכיב לתרופות ועל ריפוי ותרופות סבתא באמצעות דבש. הם יודעים מה זה פרופוליס, מזון מלכות, אבקת פרחים, ולכן, מגיעים אלינו למשק הדבורים.
הדבורה היא חרק מופלא, וכל מה שהיא מייצרת תורם לבריאות האדם.
יש התמחות ברפואה אלטרנטיבית לריפוי באמצעות מוצרי בריאות מהכוורת שנקרא 'אפיתרפיה'. אפילו ארס הדבורה משמש לריפוי דלקות שונות."
יובל ושחר לין
הדבש - מתכון עתיק יומין ברפואה ובתזונה בכל תרבויות העולם!
גלישה קצרה ברשת, מעלה את כל יתרונות הדבש הבריאותיים, והם רבים. מסתבר שמלבד מה שכולנו כבר יודעים, כפית דבש לשיעול וגרון כואב או ערבוב בכוס תה בחורף, יש לדבש כל כך הרבה יתרונות רפואיים.
מסתבר שהדבש המכיל נוגדי חמצון חזקים כמו פלבנואידים וחומצות פנוליות שעשויים למנוע מחלות לב וסרטן, פותרים בעיות עיכול. דבש הוא חומר חיטוי אנטי בקטריאלי טבעי ויודע גם לרפא רקמות. בעת העתיקה הוא שימש כ'סטרואידים' הטבעיים לאתלטים, ויש המייחסים לו יתרונות של סיוע בהפחתת משקל, חיזוק המערכת החיסונית, שיפור הראייה ועוד.
מה מוכרים בחנות המפעל של מכוורת משק לין בכפר ביל"ו?
לחנות המפעל של מכוורת משק לין תוכלו להגיע כל השבוע ולרכוש דבש טהור ממבחר סוגים כמו: דבש שיזף, דבש תלתן, דבש זעתר או אבוקדו, ואפילו, דבש מיוחד מפרחי בצל, ועוד.
בנוסף, מבחר מוצרי בריאות שמייצרות הדבורים: פרופוליס, מזון מלכות, אבקת פרחים.
בחנות נמצא את כל מגוון התוצרת המעולה מבית "משק לין" רטבים ומרינדות המכילים דבש או סילאן ואינם מכילים חומרים משמרים, או חומרי טעם וריח.ממש כמו ביצור בייתי.
גם ממרחים מתוקים ממרח חלבה, או ממרח סילאן קקאו לוז ללא תוספת סוכר, טחינות אורגניות משומשום מלא. מעדנים פיקנטיים כמו ממרח בצל מקורמל, מעדן חזרת עם סלק ועוד. באמת עושה חשק לעוד.
שחר - האם את מבדילה בין דבש לדבש?
"לכל פרח צוף שונה, ולכן, דבשים נבדלים ביניהם בצבע, בטעם, במידת המתיקות ואפילו באופן בו הם מתגבשים. אני לא יודעת לזהות בטעימה מאיזה פרח יוצר הדבש, אבל יובל מסוגל".
תני לנו טיפ - מהו דבש איכותי?
"דבש איכותי הוא דבש שלא עבר חימום או סינון. יש יצרנים שעושים זאת כדי לשמור אותו בצורה נוזלית. חימום לא מבוקר - פוגע בתכונות הבריאותיות והרפואיות של הדבש. דבש מחומם - לא מתגבש. אם יש לכם בבית צנצנת דבש מגובש - זה לא סוכר, אלא דבש טהור שהתגבש, וזו ההוכחה שהדבש איכותי".
מה עוד הופך את הדבש לאיכותי?
שחר לין: "דבש איכותי תלוי, ראשית כל, במקצועיות הדבוראי. יובל מגדל דבורים וותיק ומקצועי, הכוורות שלנו מטופלות לתפארת, והדבורים בריאות ומפיקות דבש איכותי. צריך לטפל בדבורים כמו שמטפלים בכל אורגניזם. לרפא מחלות אם יש. כאשר בכוורת יש דבורים חולות, היא חלשה, אין לה סיכוי לשרוד והיא גם לא תייצר דבש. האחריות של הדבוראי לדאוג לבריאות שלהן. מלבד זאת, איכות הדבש נמדדת גם לפי סוג הצוף שהדבורים אוספות. דבש מצמח הזעתר, למשל, נחשב משובח. כוורות שנמצאות רחוק מאזורים חקלאיים, מייצרות דבש איכותי וטעים, משום שהן אינם מושפעות מהסביבה".
סיורים במרכז המבקרים
עד כמה אנחנו צריכים לדאוג שהדבורים ייכחדו ואז ייפגע מחסן המזון העולמי?
שחר לין: "כל עוד יש דבוראים שמגדלים את דבורת הדבש - היא תשאר נוכחת בעולם, ותמשיך למלא את תפקידה העיקרי: להאביק מספר רב של צמחים המספקים לאדם את מזונו. הדבורים הן אלה שבעצם קיומן שומרות על שרשרת המזון העולמית.
אכן קשה יותר להחזיק דבורים בחיים, ומשנה לשנה מספרן פוחת בגלל שימוש לא מבוקר בחומרי הדברה, זיהום האוויר, המים ועוד."
ועוד דבר שלמדתי מהריאיון המרתק עם שחר לין, אשתו של הדבוראי המיומן יובל, הוא שיש גם דבורי בר שלא עושות בכלל דבש, ויש גם דבורים יחידניות, או כמו שנאמר בעברית 'סינגלס', שאוהבות את הפרטיות שלהן, ולעולם לא ייכנסו לכוורת.
אז אם אתם רוצים להכיר את מכוורת משק לין בכפר ביל"ו, תוכלו להזמין סיור במרכז המבקרים שבמקום, ולקפוץ לחנות המפעל הכפרית, שמחזירה לנו רגעי נוסטלגיה ארץ ישראלים מרגשים. והעיקר - חיים דבש!
'מכוורת משק לין' - המייסדים 34, כפר בילו א'.
לתיאום והזמנות: 08-9370253 / 0542207965
שעות פעילות החנות:
ימים א'-ה' 9:30-17:00
ימי שישי 8:30-14:00
לדף הפייסבוק לחצו כאן >>